Teater Fenestra

- Modern Teater -

+(46) 739 56 12 80

En vecka för alla heterosexuella då?

Om fem minuter slår klockan över till midnatt vilket betyder att det är måndag och Stockholm Pride drar igång. En festival som anordnades för första gången 1998 i Stockholm och har fortsatt sedan dess. Numera finns Pride på flera ställen runt om Sverige och det växer varje år.

Förra året när vi skulle sätta upp "No Tears For Queers", en pjäs baserad på en bok skriven av Johan Hilton och dramatiserad av Mattias Brunn, mötte vi en del motstånd och ifrågasättanden. Vi fick höra, fler än en gång, om det verkligen ska behövas? "Jag menar, nu finns ju Pride veckan och så.. Så ja? Ska det verkligen behövas?". Kan vara på sin plats att påtala att det bara var heterosexuella som ifrågasatte, aldrig någon som faktiskt blir påverkad av ämnet, på riktigt. Men vi spelade och märkte att det här behövs pratas om - ofta och mycket!

Så vad gör att en person tar sig rätt att hävda att vi är "färdiga" med ett problem? Eller ännu värre, hävda att det skulle behövas en vecka för alla heterosexuella - annars är det ju inte riktigt jämställt!?!?!?!?!?!?!?!??! Men för att svara på frågan: Varför har vi inte en vecka för alla heterosexuella? Jo, för att vi lever i ett heteronormativt samhälle där vi tar för givet att personer vi möter är straighta. Homosexuella måste komma ut, något som kan vara smärtsamt och mötas av allt annat än acceptans. Att vara heterosexuell är inte ett strukturellt problem, de möter inte hat, förtryck, våld och oacceptans på grund av sin läggning (lägg märke till "på grund av sin läggning", de kan självklart stöta på detta ändå men inte på grund av att de är heterosexuella).

Pride behövas. Fortfarande. Och kommer nog, tyvärr, att behövas ett bra tag till. Så vi spelar för alla er, alla dem, alla oss som behöver få se våra liv bli representerade på en scen. Vi spelar för att normalisera kärlek mellan människor av samma kön, vi spelar för att det finns en politiker som jämför att hissa Pride-flaggan med att hissa Naziflaggan och vi spelar för att det fortfarande finns de som väljer att inte hissa flaggan för att det kan "sticka i ögonen".

Men till dig som ändå tycker att det är orättvist att heterosexuella inte har en egen vecka: Fira på! Du kan fira. Du kan fira varje dag, 365 dagar om året, jämnt - Men kom ihåg att det finns de som inte kan fira varje dag, hur mycket de än skulle vilja.

Hemsidan är skapad av Teater Fenestra och dess innehåll upphovsrättsskyddat.