Teater Fenestra

- Modern Teater -

+(46) 739 56 12 80

Teater Fenestra 2014

Så då var det nytt år! 2014 har gått fort och det har hänt en hel del med Teater Fenestra. Snart hålls ett nytt styrelsemöte där vi kommer att berätta lite mer om förändringarna.

Men nu kommer det en årsresumé:

MÖRDARNAS BARN

Vi startade repetitionerna redan i oktober 2013. Vi fick ihop en helt otrolig ensemble som gjorde ett fantastiskt arbete. Regin stod Christopher Lehmann för och projektet var en del i Riksteaterns Länkprojekt 2014. Vi valde att spela Katori Halls pjäs "Mördarnas Barn" som tar sitt avstamp ur folkmordet i Rwanda. 

”Rwandas president släpper mördarna fria. Flera år efter folkmordet på Tutsibefolkningen börjar förövarna nu långsamt återvända till sina byar. Tre vänner, alla födda under de blodiga folkmordsåren, gör sig redo att möta de män som gav dem liv. Men nu när dagen för fädernas hemkomst närmar sig hemsöks dessa unga av fädernas synder. Vilken sorts människa kan man egentligen vara när våld är det enda man ärver?”

Vi spelade för utsålda hus på Teater Pero under mars 2014. Det var en underbar tid som alla kommer att bära med sig. Vi lärde oss så otroligt mycket om varandra och om ett folkmord som det knappt pratas om. Ändå var det ca en miljon Tutsier som dödas på bara hundra dagar av Hutuer. I april 2014 var det 20 år sedan folkmordet ägde rum. Vi fick även chansen att spela denna pjäs under ett FN-konvent om mänskliga rättigheter. Som en del i länkprojektet åkte vi till Uppsala och spelade på Gottsunda Stadsteater och fick även ta del av de andras föreställningar. 

Mördarnas Barn-tiden var en tid fylld av gemenskap, tårar, mycket skratt och mycket allvar. En resa vi är mycket glada över att få ha gjort! 

 

NO TEARS FOR QUEERS

I februari 2014 stod det klart att vi skulle få spela på Stockholm Stadsteater under Prideveckan. Repetitionerna började direkt efter avslutandet av Mördarnas Barn. Det blev en intensiv period som ledde fram till Prideveckan. Innan föreställningen blev vi intervjuade av P4 om varför vi gör denna pjäsen, om syftet och om den fortfarande är aktuell. Återigen stod Christopher Lehmann för regin av pjäsen som är ursprungligen en bok skriven av Johan Hilton och sedan dramatiserad av Mattias Brunn.

"Tre brutala mord. Katrineholm, Göteborg och Laramie, USA. Offren? Tre homosexuella män. Skilda platser och skilda tidpunkter, men alla morden har slående likheter. Förövarna är unga. Morden är råa och blodiga. Vi får träffa offer, förövare, vänner och familj i denna föreställning som flätas samman till en mosaik, med de tre morden som utgångspunkt och som slutligen leder oss fram till vårt Sverige idag.

 Har något verkligen förändrats eller har de dött förgäves?"

Att få spela under Pride var oerhört stort och känslomässigt. Det blev många kramar efteråt blandat med tårar. Vi var alla väldigt tagna. Särskilt eftersom vi innan gjort en undersökningen där vi ställt frågor runt om i Sverige om hur HBTQ-personer tycker att acceptansen upplevs. Det var blandade svar men den röda tråden var att mycket har hänt men vi har fortfarande en lång bit kvar. 

Vi spelade sedan ytterligare 5 föreställningar i september på Teater Pero. Varenda föreställning var känslomässig och relativt tung. Eftersom det handlar om autentiska mord och vi pratar om verkliga människor är det svårt att själv inte bli påverkad. Men vi använde också det som en stark anledning till varför denna pjäs fortfarande behövs spelas! 


Vi tackar ödmjukast för alla de fina ord vi har fått under året som gått, all stöttning. Vi tackar alla de skådespelare vi har fått träffa och jobba med, kostymören Linn, Scenografen Sanna och ljustekniker Martin. Vi tackar Erik Garsten som har tagit alla våra snygga scenfoton och ställt upp i vått och torrt! Och så självklart - vår underbara publik! Ni som ständigt kommer och tar del av våra föreställningar - vi hoppas att få se er under 2015 också. 

Nytt år. Nya möjligheter. Vi ses!  /Teater Fenestra.

Hemsidan är skapad av Teater Fenestra och dess innehåll upphovsrättsskyddat.